Om Vintorp solcellspark
Placering av solcellsparken
RES utreder möjligheten att anlägga en solcellspark på del av fastigheten Vintorp 2:2 i Falköpings kommun i Västra Götalands län. Den totala ytan för parken är ca 20 ha vilket möjliggör en yta för en installerad effekt på 14 MW.
Projektområdet består idag av skogsmark. Historiskt brukades området dock som äng för höskörd samt betesmark. För ca 60 år sedan planterades området med granskog. Majoriteten av denna skog har avverkats under de senaste två till tre åren. Bitvis tät sly har vuxit upp i de avverkade delarna. I den norra respektive södra delen av projektområdet återfinns dock fortfarande en begränsad mängd skog som har uppnått avverkningsålder. Från tiden då marken användes till bete syns tydliga spår i form av flertalet stenmurar. Det finns också lämningar av en stenmur som omgärdat en äldre gård, och spår av en husgrund. I anslutning till denna plats växer enstaka lövträd. Inom projektområdet finns ett par mindre grävda diken.
Cirka 100 m söder om området finns en gård med ett bostadshus, som är obebott. Närmaste bebodda hus ligger ca 150 m söder om området. Direkt öster om området finns ett större dike. Solcellsparkens utformning har planerats för att undvika diket. Längre österut om diket löper en landsväg, och längs denna väg finns enstaka gårdar. Väster om det planerade projektområdet finns en grusväg, och ytterligare väster om denna ligger Karbomossen. Aktiv brytning av torv sker i dagsläget på mossen.
Urvalsprocessen
Det finns flera olika förutsättningar som krävs för att det ska vara meningsfullt att utreda möjligheten att etablera en solcellspark. I tabellen nedan redogörs översiktligt för nödvändiga förutsättningar, samt de förhållanden som råder inom det planerade projektområdet Vintorp.
Gynnande åtgärder som planeras i Vintorp solcellspark
- Lämna död ved på rationella ställen inom parken.
- Lämna högstubbar på platser där de inte skuggar eller avsevärt försvårar etableringen av solcellspanelerna.
- Skapa stenrösen för grod-och kräldjur.
- Se till att området betas av får, eller om detta inte är möjligt, så in ängsväxter samt sköta dessa enligt rekommendation från sakkunnig.
- Undvika åverkan på stenmurar med påtagligt naturvärde i största möjliga mån. Om åverkan ändå krävs på stenmur med påtagligt naturvärde, flyttas påverkad del, alternativt kompenseras med stenröse.
- Husgrunden och muren runt omkring denna lämnas orörd. I och med avverkning av skogen runt lämningen kommer platsen att framträda tydligare.
- Sätta upp fågelholkar på rekommendation av sakkunnig.
Planerade åtgärder
Nedan följer en beskrivning av de åtgärder som planeras att utföras för etableringen av solcellsparken. Åtgärderna är i stort sett beskrivna i den ordning som de utförs. Monteringen av solcellsparken beräknas ta omkring 6 månader. Monteringen föranleds av en viss markberedning och iordningsställande av väg. Innan några åtgärder påbörjas utförs en detaljprojektering.
Markberedning och vägar
De skogbevuxna delarna av fastigheten kommer att slutavverkas innan etablering, vilket sker efter godkänd anmälan till Skogsstyrelsen. Inom vissa delar kan stubbrytning alternativ stubbfräsning behöva utföras. Större stenar kan behöva flyttas ihop till rösen, för grod- och kräldjur. I projektområdets ytterkant kommer det att skapas en trädfri zon. Eventuellt kan denna yta komma att användas för bete.
För att möjliggöra transport in till området av de fordon som levererar monteringssystem och solpaneler kommer en tillfartsväg att förberedas. Den exakta dragningen av vägen fastställs i detaljprojekteringen. Troligtvis är det en sträckning inom fastigheten som idag körs av skogsmaskiner och som ansluter till projektområdets norra kant som kommer att förstärkas till en bredd på ca 3.5 till 4.5 m av typen skogsbilväg. Vägen kommer att utformas så att den i största möjliga mån undviker stenmurarna. Detta gäller framförallt de stenmurar som i naturvärdesinventeringen har klassats med ett påtagligt naturvärde. För att möjliggöra installation av solcellparkens delar kommer en grusväg att byggas genom projektområdet. I likhet med tillfartsvägen kommer denna att detaljprojekteras i ett senare skede, men utformningen kommer i möjligaste mån undvika stenmurarna, och speciellt de med påtagligt naturvärde.
Inga ytterligare vägar planeras inom området. Installation, drift och underhåll kommer att utföras med terränggående fordon. Enligt terrängkörningslagen är det förbjudet att köra på barmark med motordrivet fordon. Vissa undantag gäller dock, bland annat byggande och underhåll av viktig infrastruktur och andra viktiga samhällsfunktioner. RES bedömer att all körning i samband med byggnation och drift av solcellsparken inte kräver särskild dispens.
Eventuellt kommer det att installeras en brunn. Vattenuttaget från brunnen skulle bli mycket begränsat, då vattnet endast är menat för tvätt av panelerna. Det bedöms inte föreligga någon risk för markavvattning.
Inhägnad
Projektområdet hägnas in med stängsel, troligtvis av typen industri- eller viltstängsel. Förankring av staketstolpar sker vanligtvis med pålning av rör i vilka staketstolparna förankras i, alternativt att staketstolparna pålas direkt ner i marken. Stängslet är vanligtvis ca 2 m högt. Mellan markyta och stängslets nederkant kan ett glapp på ca 10 cm lämnas för att småvilt ska kunna passera emellan. Stängslet är inte bygglovspliktigt enligt PBL eller kommunala bestämmelser i Falköping Kommun.
Stängsling sker av flera olika anledningar. För det första skyddar den vilt eller allmänhet mot skada. Solcellsparken är delvis en starkströmsanläggning och utgör därför en risk vid felaktig beröring. De aktuella starkströmsdelarna utrustas med beröringsskydd enligt gällande standarder. Inhägnaden skyddar också anläggningen mot skada eller stöld. Slutligen kan försäkringsbolagen ställa krav på instängsling. Det kan även bli aktuellt med övervakningskameror just på grund av krav från försäkringsbolag.
Solpaneler och monteringssystem
Utvecklingen av solpaneler sker snabbt och tekniken förbättras ständigt. Inom RES sker kontinuerligt ett arbete med producenter av solpaneler för att säkerställa såväl kvalitet som hållbarhet inom produktionskedjan. De paneler som är lämpar sig bäst för förhållandena i projektområdet Vintorp kommer att användas när byggnationen påbörjas. De paneler som idag anses som bäst, och som också är vanligast, kallas kiselsolceller och består generellt av glas, aluminium, polymerer, kisel, silikonfogmassa och koppar.
Troligtvis kommer panelerna vara av typen bi-facial, vilket innebär att solenergi tas upp både på fram- och baksidan. Varje panel är ca 1*2 m stor. Vanliga sätt att montera solpaneler i solcellsparker är idag två och två på högkant ovan varandra, alternativt tre paneler liggande ovan varandra på lågkant. Mellan raderna av solpaneler lämnas ett avstånd på omkring 6 meter. Detta avstånd behövs för att undvika att panelerna skuggar varandra. Inom detta utrymme kan även fordon eller personal som sköter parken röra sig. Solpanelerna installeras i ca 30˚ lutning ovanpå monteringssystem av stål med ett avstånd på knappt en meter från marken i den lägsta punkten, och ca 3 m från marken i den högsta punkten.
Oavsett exakt vilken typ av solpanel som kommer att användas när solcellsparken byggs, sker installationen på ett liknande sett. Monteringssystemen av stål förankras i marken, vanligtvis med en larvgående pålningsmaskin. Pålarna installeras ned till ett djup mellan ca 0.5–3 m. Då marken inom projektområdet består av morän med sten och block i markytan, kan det på vissa punkter vara svårt att påla. I dessa punkter kan en metod för förankring ovan mark utföras, till exempel med betongfundament eller marksten för att uppnå erforderlig stabilitet.
Växelriktare
Panelerna är sammankopplade med kablar på baksidan av panelerna som löper i metallrännor i monteringssystemen. Varje rad av paneler kopplas samman i en växelriktare. Växelriktaren omvandlar likström från panelerna till växelström. Växelriktarna kan hänga på monteringssystemet. Från varje växelriktare installeras en markförlagd kabel till nätstationerna.
Nätstationer med transformering
Inom projektområde Vintorp planeras ett antal nätstationer med transformering att installeras. Antal och slutgiltig placering kommer att fastställas under detaljprojekteringen. Nätstationerna är bygglovspliktiga enligt PBL 6:1 och bygglov kommer att sökas hos Falköpings kommun. Storleken på stationerna är ca 5*3 meter och ett visst markarbete behöver utföras innan de etableras. Markarbetet innebär vanligtvis att en markbädd förbereds som är något större än själva stationen. En nätstation kan också placeras ovanpå ett prefabricerat betongfundament. En avgränsad urschaktning för betongfundamentet kan behöva utföras. Bortschaktade massor återanvänds i så fall på plats för återfyllnad och/eller sprids ut i direkt anslutning till schaktet. Nätstationerna levereras färdigbyggda och lyfts på plats med hjälp av en kranbil.
Nätanslutning
Från solcellsparkens nätanslutningspunkt drar nätägaren, Falbygdens energi, en högspänningskabel till sin fördelningsstation som ligger väster om samhället Åsarp på ca 2 km avstånd från projektområdet. Det åligger nätägaren att anlägga de kablar som behövs inom sin områdeskoncession för att anslutning ska kunna ske till lokalnätet. Projekt Vintorp Solcellspark har tecknat ett projekteringsavtal med Falbygdens energi för en anslutning om 10 MW till lokalnätet.
Markförlagda kablar
Solcellsparken kommer att ha ett internt icke koncessionspliktigt nät (IKN) som består av markförlagda kablar på olika spänningsnivå. Förbindelsen mellan växelriktare och nätstation sker med markförlagda kablar. De installeras i schakt på ca 0.5 m djup. Bredden på kabelschakten beror på mängden kablar som installeras, men är vanligtvis ca 1 m. De markförlagda kablarna kan installeras innan växelriktarna och nätstationerna kommer på plats. Kabelschaktet kan utföras parallellt med att monteringssystemet installeras. Uppschaktade massor placeras tillfälligt precis ovanför kabeldiket, och återfylls så snart kablarna är på plats.
Även mellan nätstationerna och solcellsparkens nätanslutningspunkt kommer det att förläggas markkabel. Dessa kablar har en konstruktionsspänning på 12 kV vilket är samma spänning som anslutning mot lokalnätet sker på.
Drift och underhåll
Solcellsparker kräver generellt ytterst lite underhåll. Årligen kontrolleras parken och eventuellt klipps växtligheten ned. Behovet av detta beror på i vilken utsträckning parken också används för bete. Växtligheten behöver hållas kort för att minska skuggningseffekten på solcellspanelerna. Klippning kan ske med ett mindre terränggående fordon och/eller manuellt med röjsåg. En mark- och skötselplan upprättas inför driftsättning där åtgärder och skötsel av marken beskrivs utförligt.
De tekniska delarna av parken kräver normalt minimalt med underhåll. Utbyte av trasiga delar görs efter behov. Eventuellt kan parken komma att flygas över med drönare för att trasiga solpaneler ska upptäckas. Om det blir aktuellt med drönarflygning kommer denna att ske med tillstånd från Transportstyrelsen.
I svenska förhållanden bedöms framförallt regn och snö hålla panelerna rena, men vid behov kan panelerna tvättas. Det kan handla om att avlägsna exempelvis fågelspillning, och då används vanligt vatten. Vid stora mängder pollen kan driftspersonalen även använda lövblås för att rengöra panelerna.
Återställning
Arrendeavtal på marken för solcellsparken tecknas på 40 år. Efter denna tid beräknas solcellsparken vara uttjänt. I det arrendeavtal som upprättats med markägaren framgår tydligt att det åligger arrendatorn att montera ned och forsla bort anläggningen, samt återställa det nyttjade området till samma användning som gällde vid avtalets ingående. Återställningen sker i dialog med markägaren och alla åtgärder ska vara avslutade inom två år efter avslutad drift av anläggningen. Innan anläggningsarbetet påbörjas åtar sig arrendatorn att ställa en ekonomisk säkerhet som täcker kostnaden för nedmontering och återställning av parken.
Avfall
Minimalt med avfall kommer att genereras under driftsfasen. Vid behov byts trasiga paneler ut. Vid återställningen kommer en större mängd avfall att uppstå i form av solcellspaneler och eventuella betongfundament eller marksten som avlägsnas ovan mark. Eventuella betongfundament ovan mark tas om hand och hanteras enligt gällande lagstiftning för överbliven betong.
I Europa finns företag som återvinner upp till 95% av solcellspaneler (Magazine, 2023). I Sverige är det vanligast att solceller lämnas till återvinning på kommunala återvinningscentralerna. De delar som återvinns idag är aluminiumramarna och glaset. Återvinningen antas förbättras i takt med att mängden uttjänta solceller ökar. I Sverige finns flera studier och pågående projekt som utforskar såväl teknologin (Teknetzi, Holgersson, & Burcak, 2022) som affärsmodellerna (Mistra, 2023) för att öka återvinningen av solcellspaneler.
Kemiska produkter
Inga kemiska produkter planeras att användas när parken anläggs eller under driftsfasen. Nätstationerna, där det finns transformatorolja, utrustas med oljeskydd för att omhänderta eventuellt läckage.
Är du nyfiken på mer? Läs samrådsunderlaget här.
Lisa Janmar
Projektledare
Tel: 070-375 33 11
Mail: lisa.janmar@res-group.com
RES Renewable Norden AB
Lilla Bommen 1, 411 04 Göteborg
Tel: 031-339 59 60
Mail: info.nordics@res-group.com