“Vi vill att det ska vara kul och lönsamt”
En solig dag i maj hälsade vi på Sara och Anders och fick chansen att prata med dem om livet som markägare, och hur det är att jobba med marken man äger och besluten det innebär.
Sara och Anders bedriver flera olika verksamheter på sin mark, pusselbitar som tillsammans skapar en helhet som illustrerar markägandet och dess komplexitet.
Hur tar man beslut om vad marken ska användas till?
– Sedan vi började med detta har vi sagt att vi vill att det ska vara kul och lönsamt. Den ekonomiska kalkylen ser väldigt olika ut för olika markanvändningar och vi måste hela tiden väga olika alternativ mot varandra. Man brukar säga att en bonde lever fattigt och dör rik, eftersom det ligger stora värden bundna i marken som först realiseras vid en försäljning eller arv. Vi försöker hitta andra vägar, som skapar en bättre situation längs vägen, säger Sara Wallemyr.
Både Sara och Anders är överens om att de vill ha kul, tjäna pengar och etiskt kunna stå för det som marken används till.
– Mark har såklart olika förutsättningar. Du kan inte odla på all mark och inte heller lämpar sig all mark för bete. Man får väga förutsättningar mot möjligheter och självklart ekonomi. Men inte bara ekonomi, andra värderingar måste få styra också. Det handlar ofta om långsiktiga beslut för nästa generation egentligen. Granskog, som vi har mycket av, avverkas först efter 40-50 år, berättar Sara.
Solkraft i Vintorp
– Det finns flera anledningar till att vi valt att testa detta. Vi har 200 hektar skog här och det blir 10 procent av den marken som vi istället kör solceller på. Vi ser det som ett sätt att dela upp risker på. Alltså, det är ganska hög risk att ha 100 procent gran om det till exempel skulle komma en storm. Vi ser positivt på att ha en variation, säger Anders och fortsätter:
– En modern cykel på granskog är 40-50 år. Beslutet kring solceller är egentligen samma åtagande tidsmässigt. Skillnaden är att vi får en årlig avkastning på solkraften medan det annars är bundet i granskogen tills den avverkas.
Förutom att den ekonomiska kalkylen behöver stämma är värderingar en viktig aspekt för Sara och Anders.
– Vi tänker såklart på framtiden och vilken jord vi lämnar efter oss. Om vi kan använda marken till något som funkar ekonomiskt och känns bra i magen är vi väldigt nöjda. Jag har själv jobbat med förnybar energi tidigare så jag är ganska bekant med hur det fungerar. Solceller har en väldigt liten påverkan på marken och det är dessutom möjligt att kombinera den med till exempel betesmark, säger Sara.
Varför solkraft?
Att arrendera sin mark för solenergi innebär en mängd olika fördelar:
- En god, stabil och långsiktig intäkt
- Ett bra komplement till övrig markanvändning och spridda risker
- Goda förutsättningar för öppna landskap och biologisk mångfald
- Bidrar till ett stabilare och grönare elförsörjning
- Skapar mervärde för kommande generationer
- Låg påverkan på marken som möjliggör enkel användning efter solcellsparkens livstid
- Skapar arbetstillfällen
Hur vet man om marken passar för solceller?
När en utvecklare som RES tittar på mark för att se var det kan vara lämpligt att anlägga solceller letar man traditionellt efter en jämn, relativt platt och torr markyta som har bra solläge och tillgänglig nätanslutning. Med det sagt händer det jättemycket i utvecklingen hela tiden och nya innovationer möjliggör nya lösningar.
Det finns ett antal nödvändiga förutsättningar för att RES ska utreda möjligheten att anlägga en solcellspark på ett markområde. Till att börja med behöver det vara ett område som har få motstående intressen. I Vintorps projektarea finns inga skyddsvärda områden eller andra starka motstående intressen. Utöver det finns det intresserade och engagerade markägare, en möjlig nätanslutning två kilometer från projektområdet och tillgängligt vägnät.
Hur kan vi skapa mervärden kring solcellsparken?
Tillsammans med Sara och Anders tittar RES på olika möjligheter att skapa fler värden kring solcellerna än just förnybar energi - och idéerna är många.
– Först började vi prata om att man skulle ha det öppet för fåglar. För det är ju ett problem med den här täta storskogen, att skogsfåglar inte trivs. De vill ha det här brutna, lite bräckta med lövträd, lite öppet, lite buskar och sådär. Man skulle kunna sätta upp fågelholkar eller spara sådana träd som är gynnsamma för dem. Och sen så gick det ju bara vidare till det här med att låta fåren beta i området. Då kan man på ett naturligt sätt möjliggöra viss flora som annars är ganska svår. Om fåren betar där så gödslar de och trampar marken samtidigt. Sen är de ju bra på att äta sly också, säger Sara.
– Vi tycker att förnybart och försöka bidra till en hållbar framtid är en jätteviktig aspekt i sig. Jag tänker att klimatförändringar och de globala perspektiven är så svåra att omfamna och känna att man kan göra någonting åt själv. Att göra någonting på sin egen mark är mycket mer greppbart. Vare sig det är att man skapar ett småvatten åt grodorna, låter får beta på marken eller skapa goda förutsättningar för växtlivet runtomkring. Då kan man ändå känna att man har gjort någonting. Här gör vi en grej för klimatet och den biologiska mångfalden. Det blir dubbel effekt som ju känns jättepositivt tycker jag, säger Anders.
Solkraftsutveckling med RES
– När vi blev kontaktade av RES så fick vi en konkret och pedagogisk genomgång av vad en solcellspark skulle betyda och hur det går till. Det är lite så här vi byggt upp hela vårt liv. Om man får en möjlighet och tycker att den är intressant så testar vi. Vi kände förtroende för RES, det är en seriös aktör som är enkel att samarbeta med. Vi har bara positiva erfarenheter, säger Anders.
– För oss har det varit viktigt att man pratar samma språk. Att man kan läsa och förstå varandra. Som markägare är det väldigt viktigt att uppleva att man både blir hörd och förstådd. För att det ska bli ett bra samarbete handlar det nästan uteslutande om att man känner förtroende, säger Sara.
– Hur klyschigt det än låter så lånar vi ju bara den här marken en kort period. Den fanns långt innan oss och kommer att finnas långt efter. Vi har ett stort ansvar att göra det vi kan, avslutar Anders.