Vad är solenergi?
Energi går att hitta överallt. Det finns till exempel i vinden och i solens strålar. Det enda som behövs är att omvandla den för att den ska bli användbar för oss. När solens strålar omvandlas till energi kallas det för solenergi. Och solen har mycket energi att tillföra.
Det fina med solens energi är att den finns över hela jorden. Trots att den är allra starkast runt ekvatorn går det även att omvandla den på platser långt ifrån - som Sverige.
Solenergi skapas genom solceller. Solceller används för att generera elektricitet och finns i både stor och liten skala. Mindre solceller placeras på bland annat hustak, och storskaliga solcellssystem oftast i solcellsparker.
Genom att använda energikällor som solen, kan vi nyttja våra naturresurser för att generera förnybar energi, och minska vårt beroende av skadliga fossila bränslen.
Hur fungerar det?
Naturskyddsföreningen beskriver processen för solenergi såhär på sin hemsida:Solceller kan generera el direkt från solljuset utan någon generator eller något som snurrar. Solceller består av ett tunt halvledarmaterial, oftast kisel, som gör att de kan fånga solens energi och omvandla den till el. När solen lyser på solcellen uppstår en elektrisk spänning mellan dess fram- och baksida. Om fram- och baksidan kopplas samman med en elkabel börjar elektroner röra sig från den ena sidan till den andra. En elektrisk ström har skapats! Om flera solceller seriekopplas ökar spänningen, medan strömstyrkan ökar om de istället parallellkopplas.
Ofta kopplas flera solceller samman och bildar då en solpanel. Solpaneler kan i många fall placeras på befintliga hustak. På så vis krävs inga markytor och solcellerna stör varken djur, natur eller människor. Placering på hustak är också smart eftersom elen då produceras på samma plats som den används. Det är extra bra på platser där elnätet inte är särskilt utbyggt och där människor i nuläget kanske saknar el.
Solel kan också produceras från solparker, där solpanelerna placeras på marken istället för på hustak. Det möjliggör en betydligt större total elproduktion och kan därför vara effektivt, men riskerar samtidigt att konkurrera med annan markanvändning som jordbruk. Det är dock möjligt att kombinera solparker med annan markanvändning, till exempel betande får vilket gynnar den biologiska mångfalden.
Lisa Janmar
Projektledare
Tel: 070-375 33 11
Mail: lisa.janmar@res-group.com
RES Renewable Norden AB
Lilla Bommen 1, 411 04 Göteborg
Tel: 031-339 59 60
Mail: info.nordics@res-group.com